Pla mitjà on es poden veure dos ocells en una de les basses recuperades als secans de la Noguera, el juliol de 2019.
L’Associació la Sabina, juntament amb la Societat Catalana d’Herpetologia i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transició Ecológica i l’Ajuntament de Balaguer han dut a terme un projecte per recuperar basses als secans de la Noguera. Aquests punts es restauraven antigament ja que eren freqüentats per ramats i persones però amb el pas dels anys es van anar deteriorant i perdent el seu valor ecològic, en alguns casos, fins a desaparèixer definitivament. És per això que en el darrer any i en el marc del projecte s’han pogut recuperar fins a sis d’aquestes basses amb la finalitat que serveixin com a punts de reproducció d’amfibis o llocs d’abeurada per la fauna. Els impulsors del projecte qualifiquen els resultats de ”sorprenents” tot i que les basses encara no s’han consolidat.
Aquests punts on s’acumulava l’aigua de pluja es restauraven i es mantenien amb l’esforç de pastors i pagesos. A més també eren utilitzats com a punts de vital importància per moltes espècies de fauna, en especial per amfibis, que trobaven en aquests llocs els espais idonis per a reproduir-se. Pels ocells estèpics també eren ideals a l’hora d’anar a beure i refrescar-se.
Els resultats del primer any de recuperació han estat ”sorprenents” segons els impulsors del projecte que asseguren que el gripau corredor, la granota verda i el gripau d’esperons han colonitzat tres d’aquestes basses. En aquest sentit, preveuen que en un futur també hi podrien arribar el gripau comú i la granota de punts. En dues de les basses, les càmeres automàtiques indiquen que els animals hi van a diari amb espècies d’ocells i també mamífers que aprofiten per beure i refrescar-se.
En destaquen els torlits, les perdius, les calàndries, el xoriguer petit, el gaig blau, els cabirols i els senglars. També s’ha vist alguna xurra, una de les espècies més amenaçades de la fauna catalana que té en aquests secans els darrers indrets on viu a Catalunya.
Dins el mateix projecte s’ha fet una campanya d’eradicació d’espècies invasores a les basses com el cranc de riu americà i la canya.
Informa: ACN / Fotos: La Sabina
Programa especial elaborat pels professionals de Balaguer Televisió dins el marc de Fira Q, el…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
Aquest matí s'ha tornat a reunit, per quart cop des de l'activació del Pla INUNCAT…
El mes de juliol a Balaguer és sinònim de música i poesia i aquest any…
Aquest dissabte 3 de maig, L’Hostal Nou inaugura el mural elaborat a la plaça…
El 10è Gargar de Penelles s’ha posat en marxa aquest primer de maig amb la…
Aquest lloc web utilitza cookies.