Categories: Cultura

Projecció del documental ‘Joan Sales. L’home incòmode. La veritat que fa nosa’

Cartell

El proper dissabte 1 de febrer a les 18h, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Balaguer, es projectarà el documental ‘Joan Sales. L’home incòmode. La veritat que fa nosa’.

L’acte, organitzat pel Casal Pere III-Ateneu de Balaguer, comptarà amb la presència de l’escriptor, periodista i director del documental Francesc Canosa, que participarà en el forum posterior a la projecció.

El documental, que recull la vida, l’obra i la tasca literària de Joan Sales, és també una visió encara inèdita, desconeguda, i incòmoda de la guerra, del franquisme, de la cultura, i de la literatura del segle XX.
La trajectòria professional i personal de Sales és complexa i polièdrica: soldat, escriptor, editor, poeta, traductor, patriota… Per això el documental reflexa aquesta complexitat i aquesta vocació permanentment polifònica amb l’explicació de la seva vida i obra a través de persones de diferents generacions: Juli Sales, Joan Margarit, Francesc-Marc Àlvaro, Josep Maria Solé i Sabaté, Meritxell Gené, Isona Passola, Francesc Serés, Hilari Raguer, Maria Bohigas, Marta Pasqual, Montserrat Casals, Jordi Pujol i Anna Punsoda.
Ho fan des dels diferents espais geogràfics per on va passar l’escriptor: Barcelona, el Front d’Aragó, el Coll d’Ares, Vallclara, Siurana, etc.
Joan Sales (1912-1983). Des de jove es va oposar a la dictadura de Primo de Rivera. També va ser un dels primers professors de català del cens oficial de la Generalitat de Catalunya format per Pompeu Fabra durant la República. Per ell, i per tota una generació, l’abril de 1931 suposa el somni d’un nou país. Somni que es torna malson a partir de juliol de 1936. Va ser un dels primers oficials de l’Escola de Guerra de la Generalitat i va combatre al front. Es va exiliar el 1939. I des de l’exili mexicà va començar a reconstruir el país amb una de les publicacions més combatives i de l’exili: “Quaderns de l’exili.”
Joan Sales és també autor de la novel·la “Incerta glòria” (1956), que es va passar tota la vida reescrivint (se n’han fet múltiples edicions) i que és el testimoni, amb veus polifòniques que cerquen la veritat sobre el conflicte, del desastre de tota una generació i de la gran tragèdia de Catalunya.
Balaguer Televisió

Missatges recents

Competitivitat i valors esportius en la 20a Diada Olímpica de Balaguer

Balaguer celebra aquest divendres la 20a edició de la Diada Olímpica adreçada a l'alumnat d'Educació…

21 hores fa

Continuen els treballs d’impermeabilització a la presa de Rialb

Avui divendres, 9 de maig, s'ha tornat a reunir per cinquena vegada el Comitè Tècnic…

1 dia fa

L’energia sostenible arriba al Centre Històric de Balaguer

La transició energètica és un repte de país i un encara major en el món…

1 dia fa

El projecte Treball als Barris inicia noves actuacions a Balaguer

La Paeria de Balaguer ha iniciat noves accions a través del Projecte Treball als Barris,…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: La Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera arriba a la seva 28a edició

La Càtedra d’Estudis Medievals de la Noguera arriba a la seva 28a edició. Sota la…

2 dies fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 07/05/2025

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.