Categories: Societat

Les claus per combatre l’onada de calor

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) va activar diumenge l’alerta per onada de calor a Ponent- principalment el Segrià i el Pla d’Urgell- i a l’Alt Empordà. S’espera que des d’avui i almenys fins dimarts, se superin els 40ºC a Ponent i se sobrepassin els 35 a diversos punts de les comarques de l’interior. A Roses (Alt Empordà), pels volts de les dotze del migdia alguns termòmetres ja marcaven els 35 graus, tot i que segons el Servei Meteorològic de Catalunya a dos quarts de dotze a la màxima registrada al municipi rondava els 34ºC. Els turistes busquen des de primera hora del matí ombres en bancs i para-sols. La majoria porten aigües (alguns, fins i tot, garrafes) i intenten passar la calor com poden. La Sara, que ve de Dinamarca, diu que beurà molta aigua i menjarà gelats per intentar combatre-la. També en Marcel García, resident a París, diu que a la seva edat ja no poden exposar-se molta estona al sol i que el millor per passar-ho és beure molt.
És habitual veure les platges de la Costa Brava plenes a vessar des de primera hora del matí durant els mesos d’estiu. L’onada de calor que des d’avui s’està registrant a l’Alt Empordà i les terres de Ponent, però, encara ho ha accentuat més. A les deu del matí, molts turistes ja agafaven posicions a primera línia de la platja principal de Roses (Alt Empordà) i compraven aigües per combatre les altes temperatures. I és que a dos quarts de dotze, alguns termòmetres ubicats al passeig marítim ja marcaven entre 34 i 35 ºC.

Per això, molts visitants, amb poca roba a sobre, passejaven pel passeig equipats amb para-sols, gorres i barrets. I aigua, molta aigua. Fins i tot, algunes garrafes. A la costa, l’aire que arriba del mar dona certa treva a les altes temperatures però aquest matí eren molts els que s’aturaven en un banc buscant una petita ombra on reposar i fer un glop d’aigua.

És el cas de la Sara. Va arribar a Roses procedent de Dinamarca aquest dissabte i s’hi estarà durant dues setmanes. Diu que per passar la calor, anirà a la platja per banyar-se i que beurà molta aigua i menjarà gelats.

En Marcel, que habitualment passa llargues temporades al municipi, també creu que beure grans quantitats d’aigua ajudarà a passar millor les hores més crítiques de sol. Afirma que a la seva edat ja no poden estar tantes hores exposats. “Anem buscant ombres i amb el barret posat”, insisteix.

Les terrasses dels bars també eren plenes des de primeres hores del matí i entre les principals peticions dels turistes: aigua i refrescos.

Hidratar-se i evitar les hores de més insolació

La Direcció General de Protecció Civil va activar diumenge l’alerta per onada de calor a Ponent –principalment el Segrià i el Pla d’Urgell- i l’Alt Empordà. La calorada, que s’allargarà almenys fins dimarts, també afectarà amb menys intensitat la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat. Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya apunten que la temperatura pot fregar o superar els 40ºC a Ponent en les properes dues jornades i sobrepassar els 35ºC en nombrosos punts de les comarques d’interior.

Per prevenir-ne els efectes sobre els col·lectius més vulnerables,, l’Agència de Salut Públic també va posar en fase d’alerta en pla d’actuació i Protecció Civil recomana a la ciutadania hidratar-se molt sovint, evitar sortir al carrer durant les hores de màxima insolació o que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb gorra i beguin més aigua de l’habitual.

També demana als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos, o persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Jeb Patton, Andreu Giró Quartet i Víctor Carrascosa lideren la programació del 7è Jazz al Pati

Amb l’arribada del maig, l’Escola Municipal de Música de Balaguer afina la programació cultural balaguerina…

24 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 26/04/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Ponts presenta les activitats de primavera pel mil·lenari de la Col·legiata de Sant Pere

L’accés a la col·legiata de Sant Pere de Ponts esdevindrà el marc demà dimecres de…

1 dia fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 25/04/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

La Paeria engega una campanya de conscienciació per a la igualtat

La Paeria de Balaguer engegarà aquest mes de maig la campanya ‘Educa’m des de la…

1 dia fa

El torneig Escacs Tots els Nens Juguem torna a Balaguer

  El passat dissabte 27 abril al matí es va tornar a celebrar a Balaguer…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.