Uncategorized @ca

Neix la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya

Enguany s’ha inaugurat la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya (XMCNC), la darrera de les xarxes temàtiques de museus del país, d’acord al Pla de Museus de Catalunya aprovat per Acord de Govern l’any 2020.

Acte de presentació de la nova Xarxa de Museus de CiènciesNaturals de Catalunya. Autor: Govern de Catalunya

La Xarxa de Museus de CiènciesNaturals de Catalunya (XMCNC) està integrada per 10 museuscatalans: MuseuDarder de Banyoles – Espaid’Interpretació de l’Estany, Museu de CiènciesNaturals de Granollers, Museud’Arenys de Mar, Museu del Ter, Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Museud’Isona i Conca Dellà, Museu de CiènciesNaturals de Barcelona, Museus de l’InstitutBotànic de Barcelona, Museud’Alcover i Museu de les Terres de l’Ebre. Entre tots custodien un patrimoni de més de 3.800.000 d’exemplars, format per espècimens de geologia, paleontologia, botànica i zoologia, que difonen i comparteixenamb la ciutadania a través d’unsactius programes d’activitat educativa i cultural. Els museus de la XMCNC, a més, es distingeixen per la realitzaciód’una intensa tasca de recerca que ha donatlloc a la creaciód’unconeixement de rellevància internacional.

La consellera Natàlia Garriga, que va presentar la xarxa fa uns dies acompanyada de la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i dels directors i titulars dels museus de ciènciesnaturalscatalans, va subratllar la importància de disposar d’una “Xarxa de Museus de Ciències Naturals connectats entre si, que recorre tot el territori català, de nord a sud i d’est a oest, per acostar l’estudi científic de les disciplines naturals a la gent” perquè “les polítiques que tenen sentit són les que posen la ciutadania al centre”. Garriga també va assenyalar que aquest projecte enfortirà als museus que en formen part, ja que sentir-se vinculat “a un projecte comú els farà més reconeixibles a l’exterior i els permetrà ampliar els seus públics” en un moment en què “la temàtica de les ciències naturals és de total actualitat”.
En el seu primer anyd’activitat, aquestaxarxa ha centratelsseusesforços en la redacció del Pla d’Actuacions 2022-2025, que defineix el marc estratègic que ha de regir les sevesactuacionselspròximsquatreanys, el model de governança, els recursos ambquècomptarà i el sistema de seguiment i valoració de les activitatsdutes a terme. La XMCNC també ha aprofitat per realitzaraccionsvinculades a la digitalització del registre de col•leccionsmuseístiques, l’elaboració de la ‘Guiad’embalatges per a col•leccions de ciènciesnaturals’, la redacció del Protocol d’ingrés de col•leccions de paleontologia de dubtosaprocedència, la depuració del tesaurus de paleontologia del Museu de CiènciesNaturals de Barcelona, el desenvolupament i millora dels programaris de gestió de col•leccions PangeaDB i Specify, la diagnosi dels sistemes i les tecnologies de la informació dels museus de la Xarxa, la creació de la sevaidentitat corporativa i també ha produïtl’exposicióitinerant(In)visibles i (O)cultes, que es pot visitar actualment al Museu de CiènciesNaturals de Barcelona.

La Consellera de cultura, Natàlia Garriga, durantl’acte de presentació de la nova Xarxa de Museus de CiènciesNaturals de Catalunya. Autor: Govern de Catalunya

El Sistema de Museus de Catalunya, a través de les estructures i instruments de suport al sistema, ofereix una actuació planificada sectorialment i territorialment, i una prestació estable. Ho fa a través d’aquestes xarxes temàtiques i les xarxes territorials de museus. Aquest tipus d’iniciatives ofereixen un suport especialitzat cooperatiu, en les quals el relat i les col•leccions són al centre de les seves funcions. De moment, a part de la xarxa que ha presentat recentment la consellera, n’hi ha 5 més: la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya; la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya; la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya; la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya i el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Mapa interactiu dels museus de la XMCNC. Autor : Govern de Catalunya

La consellera ha anunciat que durant el 2022 se seguiràdesplegant el pla de museus 2030, dotatamb 49,5 milionsd’euros si s’aprovenelspressupostos al Parlament.

Espai patrocinat per:

Balaguer Televisió

Missatges recents

Jeb Patton, Andreu Giró Quartet i Víctor Carrascosa lideren la programació del 7è Jazz al Pati

Amb l’arribada del maig, l’Escola Municipal de Música de Balaguer afina la programació cultural balaguerina…

2 dies fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 26/04/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

Ponts presenta les activitats de primavera pel mil·lenari de la Col·legiata de Sant Pere

L’accés a la col·legiata de Sant Pere de Ponts esdevindrà el marc demà dimecres de…

2 dies fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 25/04/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

2 dies fa

La Paeria engega una campanya de conscienciació per a la igualtat

La Paeria de Balaguer engegarà aquest mes de maig la campanya ‘Educa’m des de la…

2 dies fa

El torneig Escacs Tots els Nens Juguem torna a Balaguer

  El passat dissabte 27 abril al matí es va tornar a celebrar a Balaguer…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.