- Destacats Portada

L’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer obre les preinscripcions per al curs vinent

Del 23 al 29 de maig de 2025 es podrà formalitzar la preinscripció als cicles formatius de grau mitjà i superior que imparteixen els quinze centres a Catalunya

Les Escoles Agràries del Servei de Formació Agroalimentària (SFA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya obren un nou període de preinscripcions als cicles formatius de grau mitjà i superior per al curs 2025 – 2026. Aquests estudis tenen com a finalitat principal millorar la qualificació dels professionals del sector agropecuari, alimentari i forestal, impulsant la seva professionalització.

Les persones interessades a cursar un cicle formatiu de grau mitjà o superior podran fer la seva preinscripció entre el 23 i el 29 de maig de 2025. La formalització de la matrícula es realitzarà en 3 tandes diferents d’assignacions que tindran lloc des de l’11 de juliol fins al 4 de setembre, segons el calendari de preinscripció. Els tràmits es fan telemàticament, seguint les indicacions del portal de Preinscripció del Departament d’Educació, on es detallen els passos a seguir.

En el cas del CFGM de Producció Agropecuària a distància, que ofereix l’Escola Agrària de Tàrrega, conjuntament amb l’Institut Obert de Catalunya (IOC), el període de preinscripcions és diferent de la resta de formacions, iniciant-se el 15 de maig i finalitzant el 29 del mateix mes. El tràmit d’aquesta escola es fa mitjançant la pàgina web de l’IOC.

La xarxa d’Escoles Agràries compta amb 15 centres distribuïts arreu de Catalunya, que ofereixen un total de 23 cicles formatius -11 estudis de grau mitjà i 12, de grau superior– orientats a àmbits diversos com ara la indústria alimentària, l’elaboració d’olis i vins, la vitivinicultura, el màrqueting aplicat al món vitivinícola, la producció agropecuària i agroecològica, la gestió forestal, el paisatgisme i el medi rural, l’aprofitament i conservació del medi natural, la ramaderia i la sanitat animal, i les activitats eqüestres.

Els centres treballen coordinadament per optimitzar recursos, compartir coneixement i garantir una formació d’alta qualitat. L’oferta es caracteritza per una formació pràctica i personalitzada, gràcies a grups reduïts, professorat especialitzat, col·laboració amb empreses del sector i visites tècniques a explotacions i indústries agroalimentàries. A més, aquests estudis presenten un elevat índex d’inserció laboral, atesa la demanda creixent de professionals qualificats que expressa el sector.

Compromís amb el futur del sector: formació adaptada a les necessitats per garantir-ne el relleu

Un dels grans objectius de les Escoles Agràries és garantir el relleu i la continuïtat del sector agropecuari, alimentari i forestal, mitjançant una oferta formativa ajustada a les necessitats reals del territori i del teixit productiu. Per aconseguir-ho, els centres treballen en col·laboració directa amb professionals en actiu, empreses i entitats del sector, que traslladen de primera mà les demandes de formació.

Paral·lelament, les Escoles Agràries desenvolupen una àmplia oferta de cursos de formació contínua i jornades de transferència tecnològica. L’any 2024, més de 8700 alumnes van participar en cursos de formació contínua, i al voltant de 670 estudiants van cursar cicles formatius. A tot això s’hi suma el programa de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores, adreçat a tots aquells joves d’entre 18 i 40 anys que sol·liciten la incorporació a l’empresa agrària i l’ajut de primera instal·lació, que ha assessorat a més de 35 joves en tres anys, i el nou programa de Mentoria Oberta, que s’ha posat en marxa aquest any per acompanyar a persones de totes les edats en la seva inserció al sector.

A més, amb la recent designació de cinc Escoles Agràries com a centres de formació professional integrada, s’amplia l’oferta educativa més enllà de l’FP inicial. Aquests centres poden oferir certificats professionals, una formació acreditada adreçada a persones que volen adquirir o millorar competències professionals específiques. Aquesta formació permet la requalificació (reskilling) o la millora de la qualificació (upskilling), adaptant-se a diferents moments i reptes de la vida laboral. Actualment, les Escoles Agràries ofereixen 5 certificats professionals relacionats amb l’elaboració de vins i licors; aprofitaments forestals; producció porcina de recria i engreix; maneig i manteniment de maquinària agrària; i, carnisseria i elaboració de productes càrnics; amb la previsió de poder oferir-ne una desena més durant els pròxims mesos.

Balaguer Televisió

Missatges recents

La investigació de les restes dels comtes d’Urgell confirmen els quatre individus esperats

Avui la investigadora Núria Armentano del Museu d’Arqueologia de Catalunya, la directora del Museu de…

20 hores fa

Balaguer podria comptar amb un jutjat exclusiu de Violència sobre la Dona

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, i el ministre de la Presidència,…

2 dies fa

Contes, titelles, arts escèniques, circ i teatre al 9è festival Marrameu

La diputada Sandra Marco, i els directors del festival, Imma Carrascós i Pere Pàmpols, han…

2 dies fa

Nou nedadors del CEN Balaguer competeixen amb la delegació de Lleida

Nou nedadors del CEN Balaguer van participar el diumenge en la Final per Delegacions amb…

2 dies fa

La Paeria de Balaguer presenta un pressupost per al 2025 de gairebé 22 MEUR

Aquest proper dijous l’equip de govern presentarà al Ple els pressupostos de 2025 per a…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: Tallers narratius a les escoles de Balaguer amb el padrí de l’Encontats

L’Encontats escalfa motors i aquesta setmana l’alumnat de les escoles de Balaguer han tingut una…

6 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.