Categories: Societat

La família d’Ernest Solanes fa donació del fons de l’Ateneu de Balaguer a l’Ajuntament

La família d’Ernest Solanes, últim president de l’Ateneu de Balaguer, ha fet donació avui de bona part del fons documental d’aquesta entitat a l’Ajuntament. Des de cartells a cartes pels socis fins el llibre d’actes, que el nét de Solanes, Marc Solanes, va recuperar arran del seu treball de recerca de Batxillerat, un estudi històric sobre l’Ateneu de Balaguer (1965-1978).Aquesta entitat va tenir un paper cabdal en la dinamització de la vida social i cultural de Balaguer i comarca, tot adquirint un perfil més polític i reivindicatiu en els darrers anys. L’Ateneu estava integrat per diverses seccions: la jove, la femenina, el Cine-Club i la biblioteca; publicava un butlletí mensual i organitzava activitats com concerts, exposicions, cursos de formació, xerrades o excursions. A tall d’exemple, Marc Solanes ha explicat que va acollir la primera agrupació femenina més enllà de la secció femenina de la Falange i d’Acció Catòlica o que va ser pionera a Lleida en oferir cursos de català per a mestres.A banda de la informació que guardava el seu avi, Solanes es va entrevistar amb persones que havien format part de les diverses juntes, la majoria dels quals van coincidir en destacar que l’essència de l’Ateneu eren les tertúlies, un espai on es feia política, malgrat les limitacions del règim franquista. De fet, molts dels polítics de la Transició i anys posteriors havien passat per l’Ateneu de Balaguer.

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha agraït a la família que hagin confiat en l’Ajuntament per preservar aquesta documentació, que quedarà dipositada a l’Arxiu Comarcal de la Noguera. Així mateix, ha dit que és “un fons excepcional, que ens permet recuperar part de la història recent, però poc coneguda”. “Igual que ara, a l’Ateneu hi havia gent que va lluitar per un futur millor. Estic segur que moltes d’aquestes persones, ara, se sumarien a les reivindicacions per la llibertat de Catalunya”, ha afegit.

També la directora de l’Arxiu, Maite Pedrol, ha donat les gràcies a la família perquè “dipositar-ho en un ens públic és la millor manera perquè tothom pugui accedir a aquesta documentació”.

A l’acte de donació, hi ha assistit el regidor de Cultura, Miquel Aige; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Pere Prat, i una filla i la dona d’Ernest Solanes.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Connecta Lleida Pirineus: Maria Fernández guanya el concurs de talent de les terres de Lleida

La tercera edició de l’Alpitalent, el concurs de talent de les Terres de Lleida, va…

10 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 15/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

11 hores fa

La proposta artística ‘Eren dones no pas bruixes’ s’estrenarà durant l’Harpia

En el marc de l'Harpia, Balaguer medieval es durà a terme la proposta artística efímera…

15 hores fa

El dia de la marmota

Ja hi tornem a ser. Cadascú parla dels resultats de les eleccions segons les seves…

15 hores fa

La Paeria de Balaguer perd la subvenció de la Diputació per a les obres de l’alberg juvenil

L’adjudicació de les obres de la primera i segona planta de l’edifici del Molí de…

15 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 14/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.