Categories: CulturaSocietat

La colla bastonera del Casal Pere III

La Colla Bastonera de Balaguer naix l’any 2009 a la capital de la Noguera, en el marc de les activitats regulars del Casal Pere III – Ateneu de Balaguer, del qual n’és una de les seccions estables. És la primera colla bastonera de la comarca de la Noguera, i una de les poques colles bastoneres en actiu de la part occidental del Principat.

L’objectiu més visible d’aquesta colla és la recuperació d’una de les danses tradicionals dels Països Catalans, i específicament del repertori de Ponent i del Pirineu veí, des de les zones més enlairades fins a les terres de la plana.

La Colla Bastonera de Balaguer no emmarca la recuperació del ball de bastons en l’àmbit estrictament folklòric, sinó en un compromís nacional que fa que aquesta sigui l’única colla bastonera que acompanya totes les seues actuacions per una gran bandera estelada que assenyala que l’alliberament nacional i social del nostre país sempre ha d’anar acompanyat per la recuperació i la dignificació de la nostra cultura.

En la filosofia de la Colla Bastonera de Balaguer s’emmarquen també valors socials d’integració i contraris a qualsevol forma de discriminació, cosa que fa compti alhora amb nous i vells catalans, que queden units en l’objectiu de la dansa i el país per damunt del seu origen geogràfic, de la seua raça o de la seua religió.

Remarquem, per altra banda, que la dimensió deliberadament avantguardista de la Colla Bastonera de Balaguer s’expressa també en l’estètica, ja que és la primera colla del país a lluir en els seus vestits els colors roig i negre, que són alhora els colors fundacionals del Casal Pere III – Ateneu de Balaguer, i que signifiquen tota una novetat en la indumentària de les colles bastoneres. Tradició i modernitat, units a uns valors nacionals i socials insubornables, s’uneixen en la Colla Bastonera de Balaguer.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Connecta Lleida Pirineus: Maria Fernández guanya el concurs de talent de les terres de Lleida

La tercera edició de l’Alpitalent, el concurs de talent de les Terres de Lleida, va…

10 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 15/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

11 hores fa

La proposta artística ‘Eren dones no pas bruixes’ s’estrenarà durant l’Harpia

En el marc de l'Harpia, Balaguer medieval es durà a terme la proposta artística efímera…

14 hores fa

El dia de la marmota

Ja hi tornem a ser. Cadascú parla dels resultats de les eleccions segons les seves…

14 hores fa

La Paeria de Balaguer perd la subvenció de la Diputació per a les obres de l’alberg juvenil

L’adjudicació de les obres de la primera i segona planta de l’edifici del Molí de…

15 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 14/05/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

1 dia fa

Aquest lloc web utilitza cookies.