Aquest dissabte ha finalitzat la campanya d’excavacions a la Cova Gran i els investigadors del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han demanat que es protegeixi l’entorn d’activitats com l’escalada, degut al valor que tenen les pintures trobades en algunes de les parets.
Els estudiosos, posen de manifest que activitats com l’escalada fan perillar la conservació de les pintures que podrien tenir almenys 5.000 anys d’antiguitat, segons els estudis preliminars.
Degut a aquesta problemàtica, s’han fet algunes propostes de protecció, entre les quals hi ha la col·locació de plaques de metacrilat que deixin veure la pintura sense poder trepitjar-les o bé la museïtzació del jaciment que permetés als visitants conèixer l’entorn. D’aquesta manera s’ajudaria a salvaguardar l’espai a través del seu coneixement.
Pel que fa a les excavacions, se n’ha fet una valoració molt positiva ja que han baixat la cronologia de la Cova Gran i han pogut conèixer altres períodes nous que fins ara no havien vist. Fins ara l’origen de la cova gran es marcava en 50.000 any d’antiguitat i ara es pot situar cap als 70.000 o 80.000 anys. Això els ha permès percebre un canvi en termes climàtics i també temporals.
La Cova Gran de Santa Linya que es va descobrir l’any 2002, es tracta d’un espai únic a Catalunya i gairebé a Europa, ja que s’hi pot trobar tota la seqüència temporal que va del Neolític fins a 80 mil anys d’antiguitat.
Després d’uns anys en què la sequera estructural va marcar molt les campanyes forestals d’estiu,…
El projecte Joves i Valors (JoVa), organitzat per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la…
Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…
A partir de l’1 de juliol de 2025, el Servei de Deixalleria Mòbil del Consell…
Comerços al carrer, descomptes especials, i un grapat d'activitats en una nova edició del 'FestT&Tardeig'…
Rere les parets de la plaça Mercadal s’hi amaga, intacte, ‘El Condal’, l’històric cinema popular…
Aquest lloc web utilitza cookies.