Categories: FIRMES>Magda Gregori

El protagonisme de les dones en el món rural

Tots sabem que el món agrícola i ramader no passa pel seu millor moment. En els darrers anys, el nombre d’explotacions a Catalunya s’ha anat reduint dràsticament. Però, malgrat que aquest sigui un motiu d’autèntica preocupació, hi ha una dada ben esperançadora: cada cop creix més el nombre d’explotacions en les quals les dones en són les titulars. Actualment, ja representen un 20% del total. I, a més, la gran majoria són dones formades que no superen els 40 anys. Aquest fet, que sovint passa desapercebut, hauria de generar molt alegria i satisfacció. Per fi i, encara que el procés sigui lent, elles també  es converteixen en les protagonistes. Sempre l’han tingut? Potser sí, però no sempre ha estat visible. La societat canvia i el món rural també.

Uns anys enrere, elles eren un pilar fonamental, autèntiques heroïnes, per entendre el dia a dia d’una explotació. Moltes decidien quedar-se a casa i treballar colze a colze amb els seus marits per fer pujar una família i guanyar-se la vida. Ho feien amb una dedicació absoluta i una estima incondicional. Ara, potser, el seu rol ha canviat. Però les que decideixen ser pageses ho fan amb la mateixa alegria, perquè saben que és un orgull treballar i viure de la terra.

M’agradaria pensar que les dones que opten per dedicar-se al món agrícola i ramader ho fan per vocació i no tan per tradició. Desitjaria que elles, com també ells, apostessin per desenvolupar unes explotacions cada dia més eficients i rendibles. Per tant, que aprofiten tots els recursos que ens proporcionen les noves tècniques i les evolucions tecnològiques. Que s’adapten fàcilment als canvis i ho fan amb esperit constructiu i optimista. Les tradicions que ens enclaven a un passat i qüestionen el progrés, ens esclavitzen. Busquem el punt d’equilibri.

Inevitablement, el món agrícola ha d’assumir un procés de canvi i transformació. I és bo que ho faci també amb la col·laboració de les dones ramaderes i pageses. Que tothom aporti el seu punt de vista, les seves formes de treball i les hores de dedicació necessàries. Per tant, atorguem també a elles el reconeixement que sempre s’han merescut. Les dones teniu molt a dir. Feu-ho. Sense por, sense prejudicis i amb el coratge que us caracteritza.

Magda Gregori

El canal de l'embut

Compartir
Publicat per
Magda Gregori

Missatges recents

La Paeria de Balaguer i SOS Bigotis instal·len tremuges per controlar les colònies felines

Comencen a Balaguer les primeres actuacions de control i gestió de les colònies felines.  A…

19 hores fa

CONNECTA LLEIDA PIRINEUS 30/04/2024

Cada dia connectem persones, històries i territori. Un programa d’actualitat que recorre Lleida, des de…

19 hores fa

L’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer realitza una jornada de portes obertes

L'Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer celebra el 4 de maig una jornada de portes…

20 hores fa

“Tiquet rural”: nova subvenció per crear o agafar el traspàs de microempreses en l’àmbit rural

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha publicat la primera convocatòria del “Tiquet…

20 hores fa

Una bona sort

Hi ha una classe de gent que mai no sap res, ni què ha passat,…

20 hores fa

Arriben a Penelles els primers artistes del 9è Gargar Festival

Penelles s’omplirà d’art, d’activitats i de gent aquest cap de setmana gràcies a una nova…

23 hores fa

Aquest lloc web utilitza cookies.