Categories: ÀgerComarca

El COU farà un seguiment de la pluja d’estels, les llàgrimes de Sant Llorenç, durant el cap de setmana

Com cada any per aquestes dates, l’atenció es centra especialment en l’observació del cel, buscant les popularment anomenades llàgrimes de Sant Llorenç. Aquestes – també científicament denominades Persèids – són, probablement, la més famosa pluja d’estels, originada a partir de la pols que deixa a l’espai el cometa Swift-Tuttle.

Per tal d’observar una pluja d’estels no ens fan falta ni telescopi, ni binocles, ni cap aparell sofisticat, tant sols els nostres ulls i un cel fosc. Per tant, quin millor lloc per observar els persèids que el millor cel fosc de Catalunya, situat a la serra del Montsec.

Origen de la pluja d’estels

La pluja d’estels consisteix en l’augment notable de l’entrada de meteors –el que anomenem estels fugaços- procedents de l’espai dins l’atmosfera terrestre, fet que escalfa els meteors de manera sobtada pel fregament i fa que es cremin, donant lloc a vistoses traces característiques.

La majoria de les pluges d’estels tenen el seu origen en els cometes –formats de gel i pols-, que al aproximar-se al Sol alliberen pols -quedant-se atrapada en la mateixa òrbita que el cometa-, degut a l’evaporació parcial de la part gelada de la que estan formats. En el cas dels Persèids, el cometa que genera la pluja d’estrelles és el Swift-Tuttle. Al voltant del 11 i 12 d’agost de cada any, la posició de la Terra intercepta l’òrbita d’aquest cometa, de manera que comencen a entrar els fragments alliberats pel cometa a la nostra atmosfera, configurant una pluja d’estels.

Previsió pluja d’estels 2012

Enguany es preveu que la presència de la Lluna no serà tant problemàtica com l’any 2011, en que la Lluna era quasi plena i dificultava molt les observacions. Aquest any la Lluna és trobarà entre quart minvant i nova, de manera que sortirà avançada la nit i amb un percentatge d’il·luminació baix, el que farà que la seva pertorbació sobre la foscor del cel sigui petita.

En quant a l’activitat de la pluja d’estels, les previsions parlen d’un màxim de 100 meteors per hora i situen l’hora del màxim a la tarda del diumenge 12 d’agost. Durant el màxim a Catalunya serà de dia, fet que impedeix l’observació en el pic d’intensitat, però hi haurà dues nits amb possibilitats d’observar persèids: la nit del dissabte 11 d’agost i sobretot la nit del diumenge 12 d’agost, que segons els models és la que té més possibilitats de presentar major activitat.

Habitualment, en les visites al COU en horari nocturn és realitza una sessió a l’exposició, al planetari de l’Ull del Montsec i d’observació al parc de telescopis, però durant les nits del 11 i 12 d’agost la sessió d’observació es centrarà en l’observació a ull nu amb l’objectiu d’intentar veure les llàgrimes de Sant Llorenç des del Montsec.

Informació i reserves per a grups a:

Centre d’Observació de l’Univers

Ctra. del Coll d’Ares, s/n -25691 Àger

Tel. 973 053 022 / 973 455 246

Balaguer Televisió

Missatges recents

En marxa la 10a edició del Gargar

El 10è Gargar de Penelles s’ha posat en marxa aquest primer de maig amb la…

2 minuts fa

La Fira de titelles de Lleida torna a La Mercantil

Aquest any torna la Fira de Titelles de Lleida a la sala La Mercantil de…

49 minuts fa

Arriben a Penelles els primers artistes d’una edició especial del Gargar

Penelles s’omplirà d’art, d’activitats i de visitants aquesta setmana gràcies a una nova edició del…

2 dies fa

Bategen un asteroide amb el nom del científic català Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec

La Unió Astronòmica Internacional (UAI) ha batejat un asteroide descobert l’any 2011 amb el nom…

2 dies fa

Convocatòria d’ajuts individuals de menjador escolar per al curs 2025-2026 a la Noguera

El dia 5 de maig comença el termini per presentar les sol·licituds d’ajuts individuals de…

2 dies fa

L’Associació l’Estel representarà al teatre l’obra ‘Romeo i Julieta’

El divendres 9 de maig, a les quatre de la tarda, es representarà al Teatre…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.