Categories: Comarca

La Cova del Tabac, a Camarasa, es tancarà al setembre per protegir-la i es convertirà en ruta turística a la tardor

 

El recorregut de 2,2 quilòmetres que separa la presa de Camarasa (Noguera) de la Cova del Tabac, situada a uns vint metres d’alçada, serà una ruta turística a partir de la tardor. L’Espai Orígens posarà a disposició dels senderistes unes tauletes que es podran endur durant el recorregut i que els ajudaran a descobrir l’entorn i la seva història. La ruta, segons explica el catedràtic de prehistòria de la UAB, Rafael Mora, ja és una de les més visitades de Catalunya i ara es pretén donar a conèixer tant el recorregut com els treballs arqueològics que es fan aquests dies a l’interior de la cavitat. La Cova, a més, té pintures rupestres que són Patrimoni de la Humanitat i volen protegir-les per evitar desperfectes i agressions. És per això que, a partir del setembre, quan està previst que acabin els treballs arqueològics, es tanqui la cova per controlar l’accés. A partir de llavors, caldrà comunicar a l’Espai Orígens la intenció de visitar la Cova del Tabac i un guia acompanyarà els senderistes que ho desitgin i els obrirà la porta que protegirà la cova. A més, amb aquest projecte turístic que impulsen els investigadors del UAB, el departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Camarasa, es podran visualitzar les pintures rupestres amb una aplicació de realitat augmentada.

Una ruta turística que permeti als visitants no només practicar esport sinó també conèixer a través de les noves tecnologies el passat de l’entorn de la presa de Camarasa i també l’origen de la Cova del Tabac. Així està pensat el recorregut en el qual treballen aquests dies investigadors de la UAB que es troben excavant aquesta cova de la comarca del Noguera. “El que busquem és conèixer el context arqueològic i redimensionar-lo en aquest entorn” diu Rafael Mora, catedràtic de prehistòria i membre del Centre d’Estudis de Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP) de la UAB. “Arqueologia, paleontologia i geologia són les tres potes que han permès desenvolupar aquest projecte de recerca”, que serà una ruta turística amb la qual s’aconseguirà protegir la cova, donar-la a conèixer i que es pugui visitar, ha afegit.

Segons Mora encara no s’havia explorat la cova geològicament. Ara s’està fent un estudi per poder entendre el seu passat. “Volem saber qui hi va viure i per a què es va utilitzar”, ha explicat. Amb aquest projecte, Mora assegura que poden reconstruir la cova des de la seva formació, que es tracta de conèixer la seva evolució i ho ha comparat amb un nen petit, que “el veiem des que neix fins que es fa adult”.

Petites històries per conèixer la Cova del Tabac

Els visitants podran agafar les tauletes a l’Espai Orígens abans d’arribar a la presa de Camarasa, on comença la ruta, un material que els permetrà conèixer la Cova a través de “petites històries” explica Mora. Una d’elles serà la de l’enginyer Lluis Maria Vidal, que va treballar a l’embassament. “El seu testimoni explicarà com va viure ell la cova i com hi pujava”. També hi haurà la d’una pastora, perquè en el camí de pujada, s’explica que la ramaderia hi era present a la muntanya. I un cop s’arriba a la Cova, “es trobaran fòssils marins” amb els quals es podrà entendre la formació del paisatge no només de Tabac sinó també del Pre-Pirineu, apunta Mora.

Per la seva banda, Susana Vega, directora de l’excavació, ha explicat que les tauletes mostraran als visitants imatges antigues dels enginyers que treballaven al pantà, i fins i tot, la visita del rei Alfons XIII a les instal·lacions i la vaga de la Canadenca, que diu, troba el seu origen a la presa de Camarasa. A més, la ruta també explicarà els elements del paisatge com el canvi de vegetació amb el pas dels anys.

Vega ha destacat que a l’inici de la ruta s’explica també la importància del moviment social que va suposar la construcció de l’embassament de Camarasa per l’entorn. “El poble va créixer tenint en compte que al pantà hi treballaven 3.000 persones. Van créixer els comerços i es va fer la carretera de Lleida a Balaguer”, ha constatat.

L’origen del nom

Tal com ha explicat Vega, hi ha tres teories sobre l’origen del nom de la Cova del Tabac. Una d’elles és que dins la cova hi havia guano, restes d’excrements de ratpenats amb què s’elaborava el rapè, tabac en pols per ensumar, que servia també per fer adobs per les plantes. La segona és que la cova estava dins la ruta de contraban de tabac en època d’estraperlo. I per últim, l’origen més local del nom respon a la presència d’un assentament d’origen musulmà a Camarasa que es coneixia amb el nom de ‘Tabaca’. Un origen que respondria a l’evolució etimològica de la mateixa paraula, apunta Vega.

Tancaran la cova a partir del setembre per protegir-la

L’alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, ha dit que per l’ajuntament suposa una gran fita, ja que l’excursió a la Cova del Tabac és “molt coneguda” a la zona però el problema, explica, és que l’entrada a la Cova no estava regulada. “Volem protegir-la. No oblidem que està dins el catàleg de Patrimoni de la UNESCO i que, fins ara, l’entrada lliure ha fet que patim algunes conseqüències com pintades i grafits”, ha lamentat. “La volem protegir perquè la volem estudiar al màxim” assegura l’alcaldessa, que ha afegit que la Generalitat va decidir fer la neteja i el tancament de la Cova després que es trobés un esvàstica pintada sobre les parets.

Lizaso diu que a partir del setembre la Cova quedarà tancada. Des de llavors, l’excursió des de la pressa fins a l’entrada de la Cova es podrà seguir fent lliurement, però per visitar l’interior de la Cova del Tabac caldrà haver contactat amb l’Espai Orígens, que posarà a disposició dels visitants un guia i material per fer la visita completa. El veïnat de Camarasa només caldrà que notifiqui que vol pujar a la Cova i se’ls facilitarà també l’entrada a l’espai protegit de la Cova de Tabac.


Informa: ACN

Balaguer Televisió

Missatges recents

Balaguer es converteix en el set de rodatge de la pel·lícula ‘Killder’

Balaguer va acollir la setmana passada el rodatge d'algunes escenes del film ‘Killder’, un film…

40 minuts fa

El veïnat del Centre Històric de Balaguer celebra cinquanta anys amb diferents activitats

Aquest 2025 l’Associació del Veïnat del Centre Històric de Balaguer celebra el seu 50è aniversari.…

4 hores fa

L’onzè ‘Trofeu Albert Barri’ aplega centenars de nedadors a la piscina municipal de Balaguer

El dissabte passat es va disputar un any més a la piscina municipal de Balaguer…

6 hores fa

Artesa de Segre presenta la nova ruta “Els trulls, la vinya i el vi”

El darrer cap de setmana, l’Ajuntament d’Artesa de Segre va presentar oficialment la ruta “Els…

6 hores fa

Vallfogona de Balaguer celebra amb èxit la tercera edició de la Fira Lo Caragol food

Vallfogona de Balaguer ha celebrat amb èxit de participació la tercera edició de la fira…

7 hores fa

El Gargar i Penelles culminen una dècada d’art urbà i dignificació rural

Penelles acull nous traços creatius, pintures d’alta volada i mirades de fascinació el darrer dia…

21 hores fa

Aquest lloc web utilitza cookies.