Categories: CulturaSocietat

Balaguer treballa per recuperar la processó de Setmana Santa

Balaguer treballa per recuperar la seva processó de Setmana Santa que s’havia deixat de fer fa més de 40 anys. La iniciativa compta amb el suport de l’església de Sant Josep, que es convertiria en seu de la nova confraria que s’oficialitzarà quan es tingui el vist-i-plau de l’Arquebisbat d’Urgell. A més ja s’està actuant en la restauració de les imatges del Crist jacent i la dolorosa que tornaran a sortir al carrer pel Dijous Sant.

La imatge del Sant Crist jacent serà una de les que precedirà la nova processó que es vol recuperar a Balaguer. Amb el pas dels anys es fan necessaris alguns treballs de restauració, tant a la pròpia figura com al sepulcre que la protegeix i que estaven situats a la zona destinada al cor de la nova església de Sant Josep, anterior temple dels escolapis. Aquests s’estan començant a dur a terme amb l’assessorament de l’equip tècnic del Museu de la Noguera. En parallel a tot plegat, s’està concloent el procés de constitució de la nova confraria que gestionarà aquesta iniciativa i que s’oficialitzarà un cop l’arquebisbat d’Urgell hi doni el seu vist-i-plau.

En el magatzem d’aquesta joieria de la capital de la Noguera, acaben de finalitzar la restauració de la corona d’alpaca que correspon a la figura de la Mare de Déu dels Dolors. L’oxidació i l’erosió del material en algunes parts han obligat a polir-la completament i redreçar algunes de les peces.

L’església de Sant Josep de Balaguer serà la seu de la nova confraria. Aquí sempre s’ha custodiat la imatge de la dolorosa, que com el Sant Crist, tornarà a sortir en processó com es venia fent fins fa uns 40 anys. El mantó que duu aquesta verge és del 1930 i la corona, que torna a brillar de nou, és originària de finals del segle XIX. La parròquia s’està implicant a fons amb la iniciativa de recuperar aquesta tradició pròpia de la Setmana Santa.

A banda de la restauració de les imatges, recuperar aquesta processó implica una feina prèvia de documentació que s’ha anat fent en els darrers sis mesos. Un exemple, seguir el protocol necessari per formar la confraria, en la que hi participen directament una onzena de persones.

La Paquita és una de les que ha decidit implicar-se en la nova confraria. Ella havia viscut l’antiga processó i la recorda com un acte molt solemne i emotiu. Té clar que, entre altres tasques, podrà aportar el que millor sap fer: cosir.

Aquesta fotografia és de l’antiga processó de Divendres Sant de Balaguer. La conserva la Magdalena, que hi va participar amb només 12 anys. Illusionada pel projecte, recorda diverses anècdotes, algunes de negatives com la d’un any d’intensa pluja.

L’antiga església de Sant Josep estava situada on avui dia hi ha les dependències de l’arxiu comarcal de la Noguera. Precisament en aquest emplaçament els impulsors de la iniciativa han pogut recollir informació com era l’antiga processó. El projecte té la intenció d’arribar a implicar a unes 250 persones que, a banda dels costalers que portaran les imatges, podrien participar directament de l’acte.

Balaguer Televisió

Missatges recents

La pluja trunca la XI Biennal Gegantera de Balaguer

La pluja ha fet anticipar el final de festa de la Biennal gegantera que s'ha…

21 hores fa

La Nit dels Museus posa en valor les tasques d’investigació i educatives que realitzen

El Museu de la Noguera ha obert les portes aquest vespre i s’ha omplert de…

2 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: Vallfogona vol recuperar el toc de les campanes del poble

Antigament, les campanes de les esglésies eren un element clau de la vida quotidiana en…

3 dies fa

Balaguer acollirà el ‘Primavera Wine’, un festival de vins catalans

Balaguer acollirà el pròxim 8 de juny el festival de vins catalans 'Primavera Wine'. L’esdeveniment…

3 dies fa

La Paeria millorarà el servei del pàrquing d’autocaravanes

La Paeria de Balaguer vol acabar amb les crítiques rebudes pels usuaris del pàrquing d'autocaravanes…

3 dies fa

Connecta Lleida Pirineus: Maria Fernández guanya el concurs de talent de les terres de Lleida

La tercera edició de l’Alpitalent, el concurs de talent de les Terres de Lleida, va…

4 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.