Categories: Societat

Balaguer se suma als actes de commemoració de l’Any Fabra

Balaguer se suma enguany als actes de commemoració de l’Any Fabra i és que aquest 2018 està dedicat a commemorar la figura i l’obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya a l’agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Durant l’any s’organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement de qui fou un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració fa especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posa en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

La Direcció General de Política Lingüística i l’Ajuntament de Balaguer organitzen conjuntament una sèrie d’actes oberts al conjunt de la societat civil de Balaguer i comarca per tal de celebrar l’Any Fabra 2018, amb l’objectiu de reconèixer el Mestre i la seva obra, que siguin també estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur.

Així, el dimarts dia 4 de setembre a les 19.30 h s’inaugurarà l’exposició POMPEU FABRA, UNA LLENGUA COMPLETA a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Balaguer. A continuació, a les 20 h, tindrà lloc una conferència a la Sala d’Actes de l’Ajuntament a càrrec de JOSEP VALLVERDÚ, sota el títol EL MIRACLE DE FABRA.

La resta d’actes es completaran amb una altra conferència que tindrà lloc el divendres dia 7 de setembre a les 20 h a la Sala d’Actes de l’Ajuntament a càrrec de JORDI MANENT, sota el títol FABRA, LINGÚÍSTA EXCEPCIONAL I PERSONATGE CÍVIC i un darrer acte que coincidirà amb l’acte institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que tindrà lloc el dilluns dia 10 de setembre a les 21.30 h a l’església de Santa Maria de Balaguer.

Les Obres completes de Pompeu Fabra són el resultat d’un projecte de recerca de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans i el Govern de les Illes Balears, fruit d’un conveni de col·laboració signat l’any 2002. Els nou volums que les formen recullen de la bibliografia essencial de Fabra fins a escrits ignorats i fins i tot inèdits. En són un exemple els apunts presos per alguns dels seus alumnes en conferències i cursos, que revelen continguts que no apareixen en les obres del lingüista, o bé idees gramaticals en estat embrionari que posteriorment van ser exposades en obres seves.

El primer volum inclou les tres primeres gramàtiques, de 1891, 1898 i 1912; el segon, les cinc gramàtiques publicades entre 1918 i 1946 i diversos cursos orals; el tercer, la gramàtica francesa de 1919 i l’anglesa de 1924, juntament amb una sèrie d’articles tècnics publicats entre 1887 i 1926; el quart volum conté l’obra ortogràfica de Pompeu Fabra (Tractat d’ortografia de 1904, les Normes ortogràfiques de 1913 i el Diccionari ortogràfic de 1917-1937) i els manuals lingüístics publicats per l’Editorial Barcino; el cinquè, el Diccionari general de la llengua catalana de 1932; el sisè, les gramàtiques de 1918-1933, la gramàtica catalana de 1946 i la gramàtica pòstuma de 1956, a més de les traduccions teatrals; el setè conté les Converses filològiques; el vuitè, l’Epistolari de Fabra i el Curs de llengua catalana per correspondència, i el novè i últim inclou textos i materials del lingüista trobats en diferents publicacions, una cronologia general de la seva vida i obra i una bibliografia sobre l’obra i la figura de Fabra. A partir del març del 2018, tota la seva obra es troba digitalitzada i es pot consultar en línia en el Portal Pompeu Fabra.

Balaguer Televisió

Missatges recents

Fira Q obre les portes a una nova edició

El Pavelló Inpcasa de Balaguer ja s’ha omplert d’expositors, activitats i visitants en una nova…

54 minuts fa

La Paeria de Balaguer sol·licitarà a la Generalitat el traspàs de la carretera c-12 i c-148 al seu pas per la ciutat

El Ple del mes d’abril ha aprovat per unanimitat la sol•licitud per al traspàs de…

24 hores fa

Exposició “Punt de creu, l’art del brodat” al Monestir de les Avellanes

Del 27 d’abril al 31 de maig podeu descobrir al Monestir de les Avellanes l’exposició…

1 dia fa

Fira Q escalfa motors amb una jornada del Saló de l’Energia

Balaguer celebra aquest cap de setmana una nova edició de Fira Q i aquest divendres…

1 dia fa

Connecta Lleida Pirineus: Els últims moments de l’antiga Tiurana i els pobles agregats

El pantà de Rialb va ser la última gran infraestructura que va originar que alguns…

2 dies fa

La Mercantil acull la residència artística i tècnica de l’obra de teatre ‘Llegat’

La companyia AKA Teatro ha escollit Balaguer, i concretament la sala d’espectacles La Mercantil, com…

2 dies fa

Aquest lloc web utilitza cookies.