Reñé alerta que el 155 està sent ”letal” pel món municipal i que s’està incorporant en la mentalitat de la població

 width=

ACN Lleida.- El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha alertat que l’aplicació de l’article 155 està sent ”letal” al món municipal pel fet que suposa una ”inacció absoluta” del Govern i afecta tots els àmbits de gestió dels ajuntaments perquè els departaments de la Generalitat és pràcticament com si no existissin. Segons Reñé, aquesta és ”l’estratègia” de l’Estat, que s’està incorporant en l’imaginari de la població del país amb una dinàmica del ”no fer res ni deixar fer” però alhora plantejant qüestions ”insostenibles i impresentables” com la de fer vehicular el castellà a les aules. La Diputació ha acollit aquest divendres una reunió d’alcaldes i presidents de consells comarcals on s’han abordat, entre d’altres, qüestions com la de les ajudes a les escoles bressol i s’ha dit que es reclamaran els 12 milions d’euros aportats per la corporació els darrers 3 anys si la sentència que obliga a Ensenyament a pagar les ajudes per alumne acaba sent ferma.

Joan Reñé ha explicat que en el món local, el 155 és una ”preocupació assumida que forma part de la realitat” i en aquest sentit, ha afegit que més enllà de si des dels ajuntaments o la mateixa ciutadania no es pot veure massa com afecta, té unes conseqüències ”letals”. Segons el president de la Diputació, aquest article de la Constitució Espanyola que està en vigor a Catalunya des del passat octubre ”limita absolutament qualsevol àmbit de gestió de país i està minant les estructures amb una inacció absoluta”.

Segons Reñé, tot i que l’estratègia de l’Estat aplicant el 155 consisteix en ”no fer massa coses”, hi ha qüestions, com la que va tenir lloc ahir dijous amb la proposta sobre vehicular el castellà a l’escola que són ”insostenibles i impresentables” quan és una realitat que el castellà el parla tothom a Catalunya i la llengua minoritzada és el català i necessita el suport de la immersió. El president de la Diputació considera que amb el 155 hi ha una ”aureola de que no es fa ni es deixa fer” que forma part d’una inacció absoluta del Govern que ara fa mesos que no tenim. Això afecta qualsevol àmbit segons Reñé i els ajuntaments ho noten quan es dirigeixen a departaments sense consellers ni directors generals que han estat destituïts. Per tot plegat, Reñé considera que cal ”superar i trencar” amb aquesta situació d’una forma claríssima i fer Govern el més aviat millor.

La Diputació de Lleida ha acollit aquest divendres una reunió periòdica d’alcaldes de capitals de comarca i presidents de consells comarcals, la primera des de l’aplicació del 155. S’han tractat altres temes, com el de la sentència provisional que obliga a Ensenyament a pagar les ajudes per alumne a les escoles bressol dels municipis. La Diputació fa 3 anys que paga 875 euros dels 1.300 per alumne que donava el Govern, una xifra que en total puja a uns 4 milions d’euros que Reñé ha dit que es reclamaran si la sentència acaba sent ferma.

D’altra banda, també s’ha exposat que en breu s’engegarà un projecte per planificar el desplegament de la fibra òptica a tot el territori. Serà un pla conjunt que es redactarà per recollir la informació necessària per tal que la fibra arribi a tots els municipis de la demarcació i està previst que es desenvolupi entre aquest any i el 2019. La Diputació està disposada a plantejar operacions de crèdit quin es tingui clar com s’ha de fer el desplegament global de la fibra.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.