Camarasa acollirà la trobada ‘100 anys de la jornada laboral de vuit hores. Perspectives de futur’

 width=La Diputació de Lleida va acollir dilluns la presentació de la jornada de debat i reflexió ‘100 anys de la jornada laboral de vuit hores. Perspectives de futur’, que es realitzarà a Camarasa el divendres vinent, 6 de juliol.

Aquesta jornada s’emmarca dins els actes del centenari de la presa i central de Camarasa, concretament en el projecte anomenat ‘Camarasa 1917-1923. Temps d’avenços tecnològics i de lluita obrera’. La presentació va comptar amb la participació del diputat Eloi Bergós; d’Elisabet Lizaso, alcaldessa de Camarasa; i Dolors Domingo, historiadora i responsable de la jornada i del projecte del centenari. En la seva intervenció, Eloi Bergós va destacar l’estreta vinculació del poble de Camarasa amb la presa i va dir que aquesta jornada forma part dels actes que, al llarg de tot l’any, s’estan organitzant amb motiu del centenari de l’inici de la construcció de la presa. Es tracta, doncs, d’un any “molt simbòlic per a Camarasa”, tal com ha recordat Elisabet Lizaso, que va voler fer esment que la vaga de La Canadenca que va començar precisament a Camarasa, una vaga que va acabar amb unes millores en les condicions de treball que “encara estem gaudint avui dia”.

Així doncs, l’Ajuntament, l’associació Motius de Camarasa i l’Espai Orígens, que acollirà la jornada, col·laboren en l’organització d’una cita que proposa l’anàlisi i el debat sobre la jornada laboral i altres temps socials, i que s’articularà en dos sessions, una visita guiada i una taula rodona en què hi prendran part diferents especialistes per tal de comprendre les disfuncions de l’actual sistema i mirar de trobar camins comuns per construir una societat més justa.

La primera de les sessions comptarà amb la participació d’Albert Recio (doctor en Economia i professor de la UAB), Lourdes Beneria (catedràtica emèrita d’Economia de la Universitat de Cornell, Nova York) i Teresa Torns (professora jubilada del Departament de Sociologia de la UAB). A la segona sessió hi prendran part Neus Moreno (Secretaria de les Dones de CCOO-Catalunya) i Fabián Mohedano (promotor de la reforma horària). Les dos sessions seran matinals i estaran coordinades per Teresa Castellà, professora associada de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UdL.

En acabar, a la Central Hidroelèctrica de Camarasa es farà una visita guiada a l’exposició ‘Camarasa 1917-1923. Temps d’avenços tecnològics i de lluita obrera’, a càrrec de Dolors Domingo, historiadora i comissària de la mostra. Ja a la tarda, se celebrarà la taula rodona ‘Quina jornada de treball volem?’, un debat obert entre els conferenciants i que serà moderat per Txell Tehàs, empresària i membre de l’associació Slow Shop Lleida. Un debat que, segons va explicar Dolors Domingo, té com a objectiu que en surti un decàleg al voltant d’aquesta jornada de treball del futur.

Podeu consultar el programa complet de la jornada a: http://espaiorigens.es/jornada-100-anys-de-la-jornada-laboral-de-vuit-hores/.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.