La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d’Artesa de Segre se suma als actes per commemorar l’any Raimon Panikkar

 width=La Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d’Artesa de Segre se suma als actes per commemorar l’any Raimon Panikkar. El divendres 9 de novembre es va fer una xerrada anomenada “Raimon Panikkar, un esperit contemplatiu”, a càrrec de Xavier Serra i Narciso.

El 2 de novembre concretament, ha fet 100 anys del naixement de Raimon Panikkar, és per això que la Generalitat de Catalunya ha decidit retre-li homenatge dedicant-li un any literari.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic.

Panikkar,  banda de gran filòsof, teòleg, pioner del diàleg intercultural i interreligiós, gran viatger i amb una vasta obra reconeguda internacionalment, Raimon Panikkar insistia, alhora, en la necessitat d’aturar-se, fer silenci, buidar cor i ment per deixar un espai contemplatiu on pogués ressonar la veu de l’esperit.

En el transcurs de la xerrada es va veure el paper de la contemplació en l’obra i la vida de Panikkar. L’acte va estar seguit amb molta atenció per un nombrós públic, i va acabar amb una senzilla pràctica meditativa.

El conferenciant, Xavier Serra Narciso, llicenciat en filosofia i diplomat en teologia i ciències religioses. S’ha especialitzat en l’estudi d’una filosofia intercultural i meditativa, i ha treballat la psicologia humanista i transpersonal. Ha estat membre del seminari Vivarium Academicum dirigit per Raimon Panikkar, i fundador de Vivarium Gerisena de Cadaqués, grup d’estudi i contemplació integrat a la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós. És catedràtic de filosofia en un centre d’ensenyament secundari a Banyoles, i professor dels cursos de Filosofia de l’Àsia de la Universitat de Girona. S’ha centrat en la recerca de la saviesa no-dual de les diverses tradicions filosòfiques, des d’una mirada inevitablement intercultural i amb una pràctica en l’ars meditandi. És assessor de la col•lecció “Sagrats i Clàssics” de Fragmenta.

La biblioteca d’Artesa de Segre acull, fins al 30 de novembre, l’exposició “Raimon Panikkar. Viure l’aventura intercultural”, mostra que està centrada en el pensament i la vida del filòsof català.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.