Penelles rep els primers artistes que pintaran una trentena de murals a les parets de diversos edificis del poble

ACN Penelles.- Els primers artistes ja han començat a arribar aquesta setmana a Penelles (Noguera) per pintar una trentena de murals de grans dimensions a les façanes i parets de diversos edificis públics i privats d’aquest petit municipi. Ho fan en el marc de la segona edició del Festival Gar Gar, que pretén portar l’art i la cultura modernes en un entorn rural per tal de donar un altre caire a espais ”que no són gaire bonics” visualment, tal com explica l’alcalde del municipi, Eloi Bergos. En aquest sentit, la segona edició vol donar ”continuïtat” als 25 murals que es van fer l’any passat i traçar un circuït final que puguin realitzar els visitants

d’aquesta galeria contemporània situada a l’aire lliure on les façanes i les parets exerceixen de tela per als artistes. Segons Bergos, el poble es comença a conèixer per aquests murals i en el darrer any s’ha registrat un ”degoteig” constant de turistes que han vingut expressament per veure’ls.

L’arrencada oficial de la segona edició del Gar Gar Festival tindrà lloc el 2 de maig que és quan arribarà la totalitat d’artistes que han de pintar els 30 murals en diferents llocs del poble. Ho faran durant tota la setmana i els dies 5, 6 i 7 de maig es concentrarà l’activitat més adreçada al públic en general en el marc de les Festes del Roser. Serà aleshores quan es podran veure pràcticament o del tot acabats els nous murals i on els visitants també podran interaccionar amb els artistes amb diferents activitats programades.

Enguany hi ha hagut una alta demanda d’artistes que han volgut fer les seves creacions a Penelles i n’hi ha prop d’un centenar que han quedat fora de la selecció final. Dels 30 que han convençut l’organització amb les seves propostes, una desena són de Lleida, uns altres deu de la resta del país, i deu més són internacionals i provenen de països com Itàlia, Portugal, Canadà o França.

L’alcalde de Penelles, Eloi Bergos, recorda que la motivació de fer un festival d’aquestes característiques surt de la idea de reconvertir llocs del poble que ”no són prou bonics” a través de l’art. En aquest sentit, explica que pobles com Penelles, a l’entorn de la plana d’Urgell van registrar un creixement molt ràpid amb l’arribada de Canal d’Urgell a finals del segle XIX, i si bé molts d’ells conserven un casc antic atractiu, després es van fer grans ”amb molt totxo i moltes parets mitjaneres”.

En aquest sentit, Bergos assegura que els veïns del poble, tot i tenir certa por i dubtes abans de la primera edició de l’any passat, ho han acabat veient com una ”oportunitat” i fins i tot acullen els artistes i els van a veure com treballen. De fet, alguns d’aquests artistes ja es van inspirar l’any passat en les seves obres amb veïns del poble com és el cas d’un senyor gran amb boina que fuma un puret i que es troba situat en una gran paret en una de les entrades a la vila.

Els murals de Penelles han portat un ”degoteig” constant de persones que els han visitat i sobretot fotografiat. L’alcalde assenyala que ara els cal treballar l’acollida d’aquests visitants i fer zones de descans al voltant dels murals, que s’haurien de poder veure a través d’un recorregut senyalitzat amb un punt de sortida i un bon mapa del circuït. En aquest sentit, Bergos ha anunciat que s’està treballant amb diferents aplicacions de mòbil per poder fer aquest recorregut i també obtenir informació sobre el contingut i els autors dels murals.

Jofre Oliveres, artista de Girona: ”aquí puc treballar lliurement”

Jofre Oliveres és un artista de Girona que ja ha fet el seu mural a Penelles. Ho ha fet a la paret d’un cobert situat prop del nucli antic i on al davant hi ha un hort. Assegura que el Gar Gar Festival li ha semblat interessant per la ”interacció” amb els artistes i pel fet que suposa un ”punt de trobada i de creació” que li permet ”treballar lliurement”. Oliveres assegura que se sent atret per ”tot el que es genera en un context rural i té a veure amb la idea de paisatge”. És per això que considera ”fantàstic” el context de Penelles, perquè a més a més li és familiar al seu origen i li genera inspiració.

L’obra que ha fet a Penelles Oliveres té a veure amb els animals a partir de formes geomètriques que parteixen de la naturalesa com al proporció àuria o geometries toroïdals. Per fer el mural, ha fet servir una tècnica de pintura amb brotxa i només s’ha servit del color negre de manera que queda reproduït com una ombra a la paret.

Un altre dels murals que s’està fent ja a Penelles és el que ocuparà tota la façana de l’edifici de l’antiga Germandat de Penelles, a càrrec d’un artista de Madrid. El que ensenya fins al moment és una combinació de colors groc, rosa i blau que quan estigui acabat també comptarà amb diverses formes.

Els murals es pinten principalment en edificis de titularitat municipal i també de privada. Segons l’alcalde no s’han trobat amb pràcticament ningú que els hagi dit que no quan els han ofert la possibilitat d’acollir-ne un. Enguany s’està barallant la possibilitat de pintar la façana de l’església però encara s’està a l’espera de rebre l’autorització del Bisbat d’Urgell després que se’ls hagi enviat una proposta de dibuix. Els dibuixos són de temàtica lliure però no han de contenir ni missatge polític, religiós o qualsevol altre que pugui ofendre als veïns.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.