‘Incerta glòria’: pel•lícules per reivindicar la nostra memòria

 width=Aquesta setmana arriba als cinemes “Incerta glòria”. Després de “Pa negre”, una de les pel·lícules catalanes amb més recorregut internacional, Agustí Villaronga i Isona Passola han tornat a treballar plegats per portar a la gran pantalla la novel·la de Joan Sales. Dimarts vaig poder assistir a la preestrena de la pel·lícula i, encara sense haver-hi reflexionat massa, vaig fer aquest tweet: “La guerra és el rerefons per narrar les grans contradiccions que amaga un conflicte ple d’irracionalitats. Gran film!”.

Qui hagi llegit Sales ha d’anar al cinema sabent que veurà una pel·lícula, malgrat que manté alguna relació amb el llibre original, evidentment. Repeteixo, la pel·lícula és una pel·lícula per ella mateixa. Això no és una crítica, ni molt menys, però crec que és bo tenir-ho present. width=

És una gran producció que reivindica la nostra memòria col·lectiva. Uns fets recents que han de ser visibilitzats. La mateixa Passola deia dimarts que els catalans tenim la “necessitat” d’explicar-nos. És cert. La novel·la de Sales es construeix a partir d’uns grans personatges que s’enfronten als dubtes i horrors de la guerra. Aquesta complexitat moral també la trobem a la pel·lícula. I és imprescindible que reproduïm aquesta cara, sovint més amagada, del conflicte. El film mostra els estralls que va provocar la guerra en les relacions familiars i d’amistats. Unes ferides difícils de cicatritzar.

Recuperar el nostre passat més recent és, encara, una assignatura pendent. És una feina que cal fer des de les escoles i que s’ha de reivindicar en diferents espais polítics i socials. Per tant, és una bona notícia que “Incerta glòria” hagi arribat al cinema. Alhora, podem gaudir d’una producció audiovisual en català i contribuïm així a la normalització del món audiovisual en la nostra llengua. Perquè, tot sigui dit de passada, aquest és també un repte pendent. És responsabilitat de tots valorar aquesta feina, veure cinema en català i conèixer la nostra història. Recordeu, la cultura ens fa més lliures! Siguem-ne conscients i actuem en conseqüència.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.