L’abandonament dels camps

Treballar de pagès surt cada vegada més car. El professionals del món agrícola i ramader veuen cada vegada més complicat subsistir amb la feina del camp. En els últims 20 anys, Catalunya ha perdut la meitat dels seus pagesos i ramaders. Molts d’ells han hagut de plegar o avançar la seva jubilació per les pèrdues que els ha comportat la baixada de preus i uns marges cada vegada més petits.

L’envelliment dels professionals agraris és un dels principals problemes  del sector. Prop del 40% dels titulars d’una explotació agrària té 65 anys ho més i les perspectives no són bones. Pagesos i ramaders no volen que els seus fills heretin els problemes d’un sector que en els últims anys ha empitjorat.

Tots aquests problemes han fet impossible que agricultors i ramaders poguessin competir en un mercat cada vegada més ferotge. Només a la demarcació de Lleida en els últims 20 anys el cens de pagesos i ramaders ha caigut en més de 7.000 persones. Alguns s’han venut les granges i han arrendat els terrenys de cultiu, el petit pagès ha anat abandonant el camp que ha quedat en mans de grans empresaris.

Però els grans latifundis ara tampoc són un valor segur. Quan hi ha excedents al mercat són els primers perjudicats. Ara el petit agricultor que ofereix productes amb un valor afegit és qui te més marge de maniobra i més possibilitats de sobreviure.

La situació no és fàcil. El model que s’aplica al camp s’acaba portant a qualsevol àmbit de la societat. Les petites empreses competeixes amb les grans superfícies en una guerra de preus inacabable que acaba perjudicant a la qualitat del producte. El futur del món agrícola depèn dels consumidors. Ha de ser la pròpia societat que decideixi quin camí vol seguir.

L’esperança no es perd. En un context de greu crisi econòmica i financera, la població ha tornat a mirar al camp. Els que s’han quedat sense feina i recursos han vist en la vida de pagès una alternativa per intentar subsistir a base d’autoconsum. Al final, quan no queda res més, tot acaba tornant al seus orígens. Veurem si és la manera de recuperar el valor del treball.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.