Els consellers d’Agricultura i d’Ensenyament han inaugurat oficialment el curs de les Escoles Agràries a Vallfogona de Balaguer

 width=

 

Els consellers d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà i Josep Bargalló, respectivament, han presidit, aquest matí, la inauguració oficial del Curs Acadèmic 2018-2019 de les Escoles Agràries (EA) de Catalunya.

En el decurs de l’acte, celebrat a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer, la consellera Teresa Jordà ha incidit en la ferma aposta del Departament d’Agricultura per la formació com a clau de futur del sector i del país, i ha insistit en la necessitat de “formar talent per a un sector de futur com l’agrari, agroalimentari, forestal i pesquer, per tal de consolidar la seva competitivitat: “hem de ser capaços de captar talent per al nostre sector, un sector que és un nínxol professional per al qual actualment hi ha més demanda que oferta de gent, i per a què això no passi, cal posar en valor i difondre encara més i millor el treball i la formació que des d’Agricultura i des d’Ensenyament els oferim en matèria agrícola i forestal, un repte que ambdós departaments entomem com també s’ha de fer des del mateix sector per a tenir un sector competitiu, i per això hem de captar talent, joves, emprenedors, gent formada… Hem de posar en valor la professió, convèncer als joves de la necessitat i els avantatges de formar-se aquest nínxol de futur professional que representa el nostre sector, perquè certament és un sector de futur”.

En aquest punt, Teresa Jordà ha volgut posar en valor la qualitat i l’oferta formativa de la xarxa d’escoles agràries de Catalunya, que l’any passat van assolir un rècord d’alumnes amb 11.482 en les diferents modalitats (reglada, continua, i a distància), així com la necessitat d’explicar que “el sector agroalimentari i forestal és un sector que és molt actiu i divers, que us permetrà poder-vos desenvolupar a nivell personal i professional. És un sector que té la responsabilitat de produir els nostres aliments i tenir  cura del nostre territori i que aquests dues funcions li donen una importància i valor que s’ha de reivindicar i equiparar amb altres professions”.

En aquesta línia, la consellera també ha subratllat que la principal actuació del Departament d’Agricultura és garantir l’accés físic i econòmic de la població catalana a una alimentació suficient, nutritiva d’acord amb les necessitats alimentàries per a dur una vida activa i saludable, i que per a garantir aquest accés cal un territori dinàmic i cohesionat, que sigui font de riquesa i d’ocupació de qualitat. I “aquest objectiu no es pot fer efectiu sense una transferència del coneixement, sense la recerca, la innovació, i l’aprenentatge. Per això avui som aquí, i per això col·laborem amb el Departament d’Ensenyament en  el marc de la formació reglada, en la implantació dels sistemes de qualitat o en la definició el mapa de l’oferta formativa en la formació del professorats”, ha destacat.

Per la seva banda, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha remarcat “l’aposta per una formació professional integral que treballi en diverses administracions, que ofereixi la formació adequada per a l’entorn socioeconòmic del territori, que treballi colze a colze amb l’empresa, que sigui moderna i avançada. I en aquesta aposta en què hi hem de treballar diversos departaments, les 14 escoles agràries i la nàutico-pesquera de Catalunya del Departament d’Agricultura en són un exemple, d’integració de diverses administracions, de treball en el territori i de servei en un sector econòmic”.

Bargalló també ha assenyalat que “hi ha algun cicle formatiu nou i en conseqüència més alumnes, en tot Catalunya hi ha hagut un creixement de gairebé 4.000 alumnes. És una tendència que es va mantenint en el darrers anys d’augment de l’oferta de cicles formatius i de la demanda de nou alumnat.”

Principals novetats més destacables per a aquest curs de les EA:

.- posada en marxa de nous Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM) en Activitats eqüestres a l’EA del Pirineu, en substitució del cicle de Conducció d’activitats Fisicoesportives, canvi amb el qual es completarà de manera important l’especialització d’aquesta escola; i en Producció Agroecològica a l’EA d’Amposta en substitució del cicle en Jardineria i Floristeria.

.- ampliació de la Formació Dual amb un nou cicle en modalitat dual a l’EA del Solsonès (Cicle de CFGM de Gestió forestal i medi natural), que s’incorpora als tres que ja s’impartien en altres escoles (Ramaderia i assistència en sanitat animal a l’EA Vallfogona de Balaguer, Processos i Qualitat en la Indústria alimentària a l’EA Empordà, Vitivinicultura a l’EA Espiells).

En aquest àmbit, cal destacar la bona resposta de les empreses del sector per a establir convenis amb el DARP (més de 60 empreses) per a participar en formació dual.

.- consolidació de la Formació en Centres de Treball (FCT) a l’estranger

Dintre del projecte d’internacionalització, a través de les escoles, molts alumnes fan les pràctiques de FCT en països europeus, fins a un total de 24 el curs 2017-2018, a Finlàndia i Dinamarca, i amb una valoració molt positiva.

.- per a millorar la formació dels joves que s’incorporen al sector i després de 10 anys del model de formació d’aquests, s’està impulsant un pla pilot que reforça una formació més ajustada a les necessitats del jove amb tutoratges personalitzats, formació mes a mida de les necessitats del jove i del seu projecte, i potenciant el treball amb xarxa amb altres joves.

.- Enguany s’ha posat en marxa el nou Campus Empresarial Agrari, model de formació de gestió empresarial en xarxa a les escoles agràries, per a poder formar tot el sector (alumnes dels cicles formatius, joves que s’incorporen i petits empresaris) en temes de gestió empresarial, en col·laboració amb altres entitats formatives reconegudes… Així, després de més de tres anys preparant aquesta formació, el campus estrenarà un espai diferenciat en el portal RuralCat, ja té previstes una sèrie de formacions per al proper curs, i anirà creant aquesta xarxa formativa tant important per al camp català. http://ruralcat.gencat.cat/campus-empresarial/campus.

Aquest projecte s’inicia atès que la gestió empresarial continua essent un dels principals problemes d’aquelles empreses agroalimentàries que no tenen una estructura suficient per a professionalitzar aquesta matèria. I des de el Campus es vol treballar des de les escoles agràries en objectius diversos: detecció de necessitats, innovació en formació en gestió, orientació, coordinació de l’oferta, coordinació amb agents externs de referència (Global Lleida, ACCIO, …)

.- Validacions de cursos d’entitats externes 

La validació de cursos va dirigida a entitats públiques o privades que requereixen el reconeixement de l’Administració per a la realitzar els cursos i activitats per a la millora de la qualificació professional agrària. L’any 2017 s’ha validat 357 cursos, amb un total de 67 entitats col·laboradores. I per tal que aquesta tasca sigui més eficient i es pugui portar un control exhaustiu de la formació, idoneïtat dels programes, continguts, desenvolupament del cursos esmentats i aprofitament acadèmic dels alumnes des del Servei de formació Agrària s’ha realitzat un procediment de validació i un pla de control d’aquesta validació de cursos l’objectiu principal del qual és donar validesa al procediment utilitzat tant per les escoles agràries com per les entitats externes i millorar-lo. 

.- S’ha treballat el Pla Estratègic del Servei de Formació Agrària (SFS), i cada escola agrària està elaborant el seu nou Pla estratègic per al període 2018/2022, basant-se en el primer. 

.- Projecte de qualitat i millora contínua

Com ha fet més remarcable en aquesta matèria, durant l’any 2018 s’ha realitzat l’adaptació a la nova certificació ISO 9001:2015 per  part de les 12 escoles agràries que ja disposaven de l’antiga certificació ISO 9001:2008, juntament amb el SFA. L’EA d’Espiells té previst assolir la qualificació enguany, i la de Mas Bové, el 2019. Val a dir que totes les escoles agràries funcionen en una mateixa xarxa de qualitat exclusiva (M4-EA); i, a part, l’EA de Mas Bové continuarà, a més, en la xarxa de qualitat en la què estava.

Xarxa d’Escoles Agràries

Finalment, val a dir que el Departament d’Agricultura compta amb 14 escoles agràries situades en diferents punts de Catalunya, destinades a formar els joves i els professionals del sector agroalimentari. En aquestes escoles s’imparteix formació reglada o inicial (cicles formatius), formació contínua (presencial, semipresencial i a distància), així com cursos de reciclatge per als professionals, amb el treball formatiu a tots els joves que s’incorporen a l’agricultura i amb els cursos d’emprenedoria, les jornades de transferència tecnològica, i altres formats.

El públic objectiu de les escoles agràries està compost pels joves que estudien els cicles formatius de formació professional, pels joves d’entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se al sector, per tots els actius agraris amb necessitat de reciclatge de coneixements, i per la resta de persones que habiten en els nuclis rurals de Catalunya.

Les escoles, en general, compten amb una especialització o orientació, sempre d’acord amb la seva situació geogràfica o la seva història.

I atès que la inauguració oficial del curs de les EA de Catalunya s’ha dut a terme a la de Vallfogona de Balaguer, cal destacar que aquesta ha estat objecte d’una important inversió, en concret de 400.000 euros, per a ampliar les seves instal·lacions, un nova prova de l’aposta del DARP per potenciar la formació.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.