Els arguments clau de la campanya electoral

magda2Votar significa escollir. Valorar les diferents opcions i decantar-se per una. Sempre que cal prendre una decisió es poden plantejar dos escenaris: que ens invadeixin els dubtes o que estiguem molt convençuts de la nostra elecció. I aquesta situació es produirà, sens dubte, aquest proper 27 de setembre. Però tindrem l’oportunitat d’escollir, entre tots, el rumb polític del nostre país.

Es qualifica de transcendental o excepcional aquesta propera cita electoral i, encara que aquests mesos hem utilitzat molt aquests adjectius i potser no sempre encertadament, hem de ser molt conscients de les conseqüències d’aquests comicis.

La prescriptiva que ens dóna el pas del temps ens permetrà, d’aquí unes setmanes, saber si realment eren o no excepcionals aquestes eleccions. Tot i així, no desaprofitem aquesta oportunitat: VOTEM.

Una democràcia forta és aquella que incorpora diferents canals de participació ciutadana. Però per aconseguir-ho, cal la predisposició de totes les parts implicades. Anar pas a pas. Valorar punt per punt. Contar vot per vot. I això només és possible fer-ho si s’exposen tots els arguments i s’explica amb claredat i honradesa cada projecte polític.

És veritat que vivim en una campanya política permanent. Tot i així, aquestes properes setmanes els candidats augmentaran el to dels seus discursos, sentirem declaracions i contradeclaracions però algunes seran buides de contingut. Aquest és el problema. Si el 27S ha d’esdevenir una jornada històrica, hem d’abordar, amb tots els matisos, determinats temes. 27S

És difícil concretar les qüestions que s’han d’analitzar durant aquesta campanya electoral però hem de ser conscients que el debat sobre l’eix nacional es vertebra i pren forma quan fa referència a altres problemes socials com l’educació, la sanitat, la immigració o l’habitatge, entre d’altres.

Alhora, també haurem de parlar de la lluita contra la corrupció, la regeneració democràtica, les polítiques exteriors… perquè són elements clau a l’hora de definir quin país volem construir. Els que defensen el ‘Sí’ han d’explicar molt bé perquè consideren que viuríem en un país millor si guanya l’opció independentista. Però els que creuen que Catalunya ha de continuar sent una comunitat autònoma -sense deixar de banda les propostes de ‘tercera via’ o federalistes-, també han de justificar-nos què passarà. Res ha de canviar?

Nosaltres som els que acabarem decidint el dia 27S quin projecte polític ens engresca, ens convenç o ens transmet més confiança. Per això, demanem que aquesta campanya sigui profitosa, que els candidats respectin els fulls de ruta dels adversaris, que es pugui dialogar, que s’evitin els retrets. L’exemplaritat és també una forma d’aprenentatge. Comencem per la classe política.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.