El Montsec crea la primera “Guia de tematització en Turisme Astronòmic” de Catalunya i Espanya

8796

El Pla Estratègic d’Astroturisme del Montsec presentat el passat 16 de desembre a Barcelona, crea la “Guia de tematització en Astroturisme per als establiments turístics“, la primera que es fa a Catalunya i Espanya i que té com a objectiu principal “mostrar la importància de dur a terme un procés d’innovació als establiments, que els habiliti per al desenvolupament d’experiències d’Astroturisme per tal de crear un producte turístic”, va explicar Concep Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera. Aquesta guia és una de les accions contemplades en el “Pla Estratègic d’Astroturisme del Montsec“, que ha estat presentat avui a Barcelona pel director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono. En l’acte també ha participat el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, que va afirmar “La importància que té el Pla Estratègic pel Montsec, sobretot per a les empreses turístiques que estan aconseguint un important posicionament en turisme astronòmic que complementa l’oferta que ja existeix de turisme d’aventura, cultural o de naturalesa”. El director general de Turisme, Octavi Bono, ha destacat el compromís clar de la Generalitat de Catalunya pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), “un projecte singular que s’ha convertit en un element dinamitzador clau del territori”.

Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM) va assenyalar que “amb la Guia es pretén establir les línies bàsiques que cal seguir per a la tematització d’un establiment turístic en el marc d’una proposta de turisme d’experiències, identificant els tipus d’accions que s’han de realitzar i facilitant el suport gràfic que contribueixi a il·lustrar les propostes”. “Aquesta guia té com a destinataris aquelles persones interessades a desenvolupar una innovació o adaptació dels establiments turístics per tal de potenciar el turisme astronòmic com una activitat dinamitzadora del territori”.

El Pla Estratègic de Turisme Astronòmic del Montsec ha estat impulsat pel Consell Comarcal de la Noguera, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Agència Catalana de Turisme, i contempla una sèrie d’accions i projectes que es realitzaran durant els anys 2017 i 2018 per seguir consolidant al Montsec com una destinació capdavantera a Espanya en Turisme Astronòmic. El Pla MICE (Meeting, Incentives, Congress & Events) del Montsec, la renovació de les certificacions internacionals de Destinació Turística i Reserva Starlight, la posada en marca del “Bus de les Estrelles” (amb sortides de Sabadell i Barcelona) o l’I Congrés Internacional de Turisme Astronòmic, que es pretén realitzar al maig de l’any 2017, són altres accions contemplades en el Pla Estratègic.

Concep Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, ha ressaltat l’important salt que ha donat la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen al PAM com a principal destinació. En aquest sentit,  ha dit que “el PAM s’ha convertit en un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement que està donant d’un gran dinamisme a la comarca”. Per la seva banda, Carlos Garcia, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, va explicar que en 2014 es van contractar 442 paquets turístics, l’any passat es van vendre 610 paquets i les previsions d’aquest any és el d’arribar als 800. “S’ha consolidat la línia ascendent de visitants de les últimes temporades i aquest any hem aconseguit arribar a la xifra rècord de 32.000 visitants (5.000 més que l’any passat)”, agrega Concep Cañadell, qui afegeix que “l’impacte econòmic per al sector turístic del Montsec proper als 1,5 milions d’euros“.

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) renovarà la Certificació de “Reserva Starlight” para el  Montsec, que va aconseguir l’any 2013. La Fundación Starlight crea i fomenta un conjunt de certificacions que acrediten la qualitat del cel nocturn amb la finalitat d’unificar ciència i turisme i per aconseguir-ho, l’observació de les estrelles es considera integrada com a part del patrimoni natural, cultural i científic de cada lloc. Aquestes certificacions reben el suport de la UNESCO, l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i garanteixen un ressò internacional.

El Pla Estratègic també contempla la sol·licitud de “Qualitat de cel fosc” a la International Dark Sky Association (IDA), una organització nord-americana fundada en 1988, on les seves recomanacions són molt valorades pels astrònoms de tot el món. “Aquesta certificació, que junt Starlight i l’emesa per la Reial Societat Astronòmica de Canadà, són les tres més prestigioses i obrirà la possibilitat que el Montsec pugui accedir al mercat de turisme astronòmic internacional”, afirma Carlos Garcia.

El passat 16 de desembre també va arrencar el “Bus de les Estrelles” amb sortides des de Sabadell i Barcelona i que acostarà al Parc Astronòmic Montsec (PAM) a visitants de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Aquest producte d’Astroturisme contempla, a més de l’entrada al planetari Open 3D i a l’Observatori-Aula -únics al món- del Centre d’Observació de l’Univers (COU), sopars astronòmics i un taller sobre el maneig de telescopis. També en la presentació del Pla Estratègic es va anunciar l’organització d’un Congrés Internacional de Turisme Astronòmic amb temàtiques com “La Qualitat del cel com a recursos”, “Certificacions del cel”, “Experiències turístiques certificades en turisme astronòmic”, entre altres. El congrés reunirà als principals experts internacionals i les experiències d’èxit en turisme astronòmic més significatives.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.